Naša zgodba

KMETIJA IZ LETA 1879
 
IMAMO JO. PO DOLGEM ISKANJU NAS JE NAŠLA. V NJEN SO VTISNJENI PEČATI PRVIH GOSPODARJEV, SKOZI OKNO HIŠE ZREMO ISTA POLJA, PORAJAJO SE ISTA ČUSTVA. MIZA GOSPODARJA JE SEDAJ NAŠA MIZA, NAŠA DUŠA SE JE POVEZALA Z ZEMLJO. SPOŠTUJEMO TE, KI NAM DAJEŠ HRANO IN BOGATIŠ SRCE, TI SI NAŠA POT DO SVETLOBE IN SREČE.
 

Privilegij nas Ajdovcev je, da lahko ljubezen in duhovnost izražamo z družinskim delom na koščku zemlje v prelepih Halozah, na majhni biodinamični kmetiji AJDA.

Hkrati je tudi odgovornost do družine, do Matere Zemlje, naših kupcev ter vseh živih bitij. V toplem delu leta so naši delovniki dolgi, zelo dolgi, rok za delo na kmetiji je takrat premalo, takrat nam pomaga zavest, da damo od sebe najboljše in zmoremo z mirom in hvaležnostjo sprejeti vse tisto, kar nam ima Božansko ponuditi, pa četudi je na zunaj videti kot neuspeh, zamuda, napaka. Vse se zgodi z razlogom in pri pridelavi hrane je vsaka sezona, vsak kupec, vsak obiskovalec naše kmetije nova lekcija sprejemanja in učenja.


Naši ljubi otroci so otroci Nove dobe, razumejo pomen ljubečega odnosa do naših semen, sadik, pridelkov in nazadnje živosti dobrot, ki jih damo na domačo mizo. To boste prepoznali tudi sami, ko boste poskusili dobrote iz naše zemlje ter iz Ajdine kuhinje. Našo vzgojo plemenitimo z Waldorfsko pedagogiko, ki gre z biodinamiko in antropozofijo z roko v roki. Vsak dan se srečujemo z logističnimi (in drugimi) izzivi prevozov naših šolarjev v Maribor, a verjamemo, da otrokom pripravljamo doto, takšno nematerialno, ki jih bo dobro pripravila za življenje. Naše kupce, mlade družine navdihujemo z zgledom, da so lepote življenja tukaj, v nas in v naravi, le odkriti jih moramo.

Poslanstvo

...

Vizija

...

Vrednote

...

Najbolje, kar zmore Mati Narava in Mi z njo

Ajdovci naše  bio veganske dobrote radi ponudimo veganom in vsejedim, ki so pripravljeni raziskovati nove okuse, da tudi sami dobijo izkušnjo, ki jo mi že imamo – Vegansko je Božansko!

Vse dobrote iz Ajdine nosijo certificirano eko oznako, pridelava zelenjave, žit, zelišč ter sadja na naši kmetiji pa se ponaša z demeter kakovostjo, s certifikatom za biodinamično pridelavo.

Zakaj zaupati Nam?

Naše serije ročno izdelanih bio veganskih dobrot so majhne, sestavine skrbno izbrane in se zato ne primerjamo z industrijskimi izdelki. Dobrote iz Ajdine kuhinje nosijo certificirano eko oznako, medtem ko so pridelki zelenjave, žit, zelišč in sadja na kmetiji Ajda pridelani po načelih biodinamike. Dokazilo za to najvišjo kakovosti v ekološki pridelavi predstavlja Demeter certifikat in na Ajdi ga imamo.

Ravno v tem delu imamo nalogo in poslanstvo hranjenja človeka celostno, ne zgolj na fizičnem telesu, pač pa mu dati hrani, ki bo podpirala in vzpodbujala moči njegove volje. Volje za ustvarjanje boljšega posameznika in sveta. Biodinamični način pridelane je istočasno tudi najboljši za prst samo, saj je njena živost iz leta v leto večja.

Delamo iz ljubezni, saj imamo poslanstvo širjenja miroljubne kulture hranjenja in bivanja ter smo primer dobre prakse kmetijam v Halozah in Sloveniji.

Biodinamična pridelava

Znak najvišje kakovosti pridelave hrane v svetu.

BIO-loška pridelava in predelava

Po našem prepričanju minimalni sprejemljiv način (pri)delovanja.

Skrb za bodoče rodove

Delujemo vzdržno, vzamemo kolikor je narava pripravljena dati.

Ker Nam je mar!

Z našim načinom skrbimo tudi za Vaše zdravje.

Mediji o Nas

Ajdovci smo večkrat vzbudili zanimanje novinarjev, ki so v naši  zgodbi prepoznali nekaj pozitivnega, vrednega deliti z Vami.

Biodinamična kmetija sredi neokrnjene haloške pokrajine: “Smo majhna kmetija, ki deluje po najvišjih ekoloških standardih”

 

 

 

Celoten prispevek si lahko preberete in pogledate TUKAJ

Foto: osebni arhiv Cafuta

Spomladi 2019 nas je obiskala ekipa največjega spletnega porta la Siol.net in naredila reportažo o naši kmetiji Ekološki kmetiji Ajda z naslovom …

Želela sta spremeniti svoje življenje in kupila staro kmetijo v Halozah

 

Celoten prispevek si lahko preberete in pogledate TUKAJ

 

 

Foto: Peter Susič

Ajda, Planet TV

Decembra 2018 smo bili, v sklopu projekta “Haloze. Dežela tisočerih gričev” predstavljeni tudi na Planet TV …

 

 

 

Avgusta 2018 nas je obiskala novinarka Štajerskega tednika, ki piše takole …

Videm: Na obisku na ekološki kmetiji Ajda

 

Celoten prispevek si lahko preberete in pogledate TUKAJ

 

 

 

Foto: Eva Milošič

Meseca maja 2018 smo gostili novinarko dnevnika Večer, kateri se je najbolj vtisnil v spomin naš spodbuda k prebujenosti …

Haloška ekološka kmetija Ajda: Skromni v porabi, bogati v dajanju

Celoten prispevek si lahko preberete in pogledate TUKAJ
Foto: Darja Lukman Žunec

Ajda_vrtičanje

Oddaja Vrtičanje na Ajdi

 

Aprila 2017 sta nas obiskali Metka & Tina z ekipo iz oddaje “Vrtičkanje”, ki so ju navdušili naši ekološki šparglji …